Nekaj osnov weba dva nula

Blogi so preplavili splet, mnogi pa se zanj še vedno ne odločijo. Zdi se jim brezveze, so preleni, nimajo znanja. Če nimate volje sporočati, lepite slike, rezultate priljubljenih tekem, zbirajte skrinšote priljubljenih igric, rož … blog je univerzalno orodje.

Ponudb za začet je preveč, najdejo pa se rešitve od najpreprostejše do advanced users only.

Blogger. Dobro se poveže z očetom Googlom, kjer nas ima veliko primarni G-email in kjer je še kopica drugih drobnih goodijev, ki nam omogočajo lažje življenje. Blogger je preprosto orodje, prijavite se lahko že z obstoječim Google računom, sporočila in slikice lahko objavljate z mobilnikom, izbirate različne teme, ni reklam. Enostavno, super, vendar omejeno. Za skromno doplačilo pa lahko blog obesite tudi na svojo domeno.

Blogger je ok, vendar v računalniškem žargonu LAME. Druga, boljša storitev je legendarni WordPress – brezplačno, brez reklam, instalacijski (za php mojstre) ali hosting. Klik & klik in že si lahko odpreš jaz.wordpress.com. Imaš lahko vse, kar imajo veliki, le da si še vseeno nekoliko omejen. Gostovanje je mogoče tudi z lastno domeno.

Profi rešitev – lasten hosting, lasten WordPress pa vas stane nekaj drobiža na mesec in potrebujete tudi nekaj znanja. Je izziv, da sami škrabate wordpress, vendar če nimate znanja, se raje ne ukvarjajte s tem. Ko boste postali full-profiled-Wordpress-advanced expert boste med milijoni tovrstnih expertov … važna pa je vsebina.

Obstaja tudi kopica bloggerskih skupnosti, kjer je možnost povezovanja načeloma večja, vendar le če ste aktivni in nagnjeni k črednim nagonom. – klik.to, ednevnik.si, siol blogos, blogger.hr … Spletne skupnosti so zgolj navidezno homogeni prostori, kjer od vašega pisanja služi vaš gostitelj, redki servisi pa omogočajo zares kakovosten nivo storitev.

Social networking, Web 2.0

Gradite svojo identiteto in delite z vsemi (skoraj) vse. Povezave (priporoča se servis Del.icio.us), knjige katere berete (inobii, bookshelf), fotke (wordpress + flickr), povezave na pomembne servise (linkedin, youtube, flickr, inobii, myspace), tagi (tagiranje je basic of 2.0 thinking) … http://www.go2web20.net/ Na tem naslovu lahko spremljate nastajajoče dva nič projekte … imejte svoj spletni comp, narišite prezentacijo onlajn, online office orodja pa tako ali tako niso nič novega.

Kaj pravzaprav potrebuje današnji web 2.0 človek?

Online bookmark sharing je lahko za marsikoga vstopnica v to razmišljanje. Sam zbiram in sledim razvoju, najdbe shranjujem v del.icio.us shrambi, dosegljivo vsem. Dva nula je recimo tudi servis Technorati – “Real-time search for user-generated media by tag or keyword“.

Če vas zanima, kaj ga zganjajo bogovi, greste tja ;), sploh v dobi, kjer se tudi oni upgrejdajo in prilagajajo na dva nula.

Že imate svoj Facebook in zakaj ne? Imate majspejs in vam to zadošča? Potrebujete en kos email (tega imate) in pet minut časa (tudi to zagotovo imate). Prihodnost je soc-online, imeti svoj personality exposed online. Zakaj fejsbuk, zakaj ne Myspace, Hi5, Bebo, Lamer.com, Siol.net? Preprosto … fejsbuk je trenutno najbolj nice & clean, primeren za širko uporabo, Microsoft Windows modernega časa … Zanj ne potrebujete doktorata ali hekerja. Use it.

http://www.youtube.com/watch?v=vPU4awtuTsk&feature=user

Slike? Kam z njimi, morate za servis plačati? Bulletproof servis je Flickr, katerega je mogoče povezovati z vašimi blogi, fejsbookom, skratka you name IT. Osnovna brezplačna različica bo za ne preveč zahtevne uporabnike zadosti. Na voljo imate sicer samo tri mapce in 100Mb/mesec (za 25 USD/leto ni omejitev) … Imamo tagiranje, sistem s katerim s keywordi (počitnice 2006 pariz) določimo sliki vse potrebno, da jo najdemo, kadar želimo. To pa je bistvo, ne?