Uporaba dva nula geđetov

http://www.youtube.com/watch?v=x66lV7GOcNU

Del.icio.us oz. spletna hramba naših bookmarkov. Za ta servis obstaja addon za brkljalnik, ki omogoča tagiranje spletnih strani iz menija na desni mišji klik, kar omoča enako preprostost, kot smo je vajeni pri klasičnem bookmarkanju. Mnoge strani že same ponudijo primerne označbe za določeno spletno stran, tako da je beleženje zaznamkov precej enostavno. Bolje kot označimo vsebino strani, lažje zadevo najdemo. Sam uporabljam klasične označbe pri čemer dodam še TAG slovene, če je stran v slovenskem jeziku in blogroll, če smatram, da stran spada med osebne zaznamke. Vsi ti servisi praviloma omogočajo XML izmenjavo, tako da lahko vsebino shrambe v celoti ali po posameznih TAGih prenesemo kamorkoli. Na blogu ali npr. na Facebooku lahko prikažemo zaznamke blogrool, slovenske strani … ali v celoti. Na podoben način je mogoče povezati tudi druge servise. Kako najpreprosteje dostopati do shrambe bookmarkov? Če imate nameščen addon: SHIFT CTRL . (pika) … s postavitvijo iskalnika ali TAG oblačka na blogu ali preko virtualnega spletnega omizja -> Netvibes.

Networking v sklopu Del.icio.us. Vsak uporabnik lahko gradi svojo mrežo somišljenikov.

Virtualno spletno namizje

Pozabite, da boste shranjevali kakršnekoli dokumente na računalniku … razen pomembnih in občutljivih stvari. Te boste imeli na USB ključku, ostalo pa online. Vaši bookmarki so že shranjeni na servisu del.icio.us. Shranjeni so varno, obstaja skrajno majhna verjetnost, da se izgubijo, možno pa je tudi izdelati varnostno kopijo, vendar to sedaj ni tako pomembno. Kaj je virtualno spletno namizje? V principu gre za stran, na kateri sami zložite okvirčke z vsebino in imate poljubno število zavihkov med katerimi preklapljate. Sam uporabljam Netvibes.com in na glavni strani sledeča orodja: Twitter, Gmail, Facebook, Del.Icio.US s prikazom največ uporabljenimi TAGI, zadnjih nekaj zaznamkov, Gmail koledar, na drugem jezičku Inobii, neke novice, iskalnik slik, vremenska napoved za Ljubljano, Boxnet (virtualni diskovni prostor) … Prednost spletnega namizja? Če sem kje zunaj in s sabo nimam svojga računalnika ali se mi ta pokvari, imam še vedno takojšen dostop do delovnega prostora. Kmalu boste ugotovili, da potrebujete na svojem računalniku predvsem brkljalnik in ničesar več. No, zahtevnejši uporabniki bodo še nekaj časa morali imeti še kaj drugega na računalniku razen tega.

[flickr]photo:2341784206[/flickr]

Poleg takšnega tipa virtualnega namizja obstajajo še spletna namizja s pravimi operacijskimi sistemi, npr. Fanbox, kjer je mogoče poganjati word, excel in podobno šaro. Tudi to bo za koga koristno, vendar se mi zdi iz organizacijskega vidika Netvibes bistveno uporabnejši.

Moja majhna spletna skupnost

Leta nazaj sem v sklopu spletne skupnosti Mobisux vsem zainteresiranim posameznikom omočil odpiranje zasebnih spletnih klubov oz. forumov. Zelo dobrodošlo in kar nekaj klubov je v sklopu foruma našlo svoj zaseben kotiček. Takšen način socializacije je pritegnil nočne dirkače, ljubitelje predelanih avtomobilov, capoeiro, zaposlene pri operaterjih, obveščevalno službo in še kaj, z liberalizacijo pa so se te zadeve začele širiti na druge spletne strani. Danes se izdelava spletne skupnosti več ne splača, saj je na spletu kar nekaj serisov, ki ponujajo brezplačno gostovanje vaše skupnosti. Omeniti velja spletni servis www.ning.com, ki je idealen za upravitelje manjših klubov. Na voljo imate vse, kar potrebujete in česar ne potrebujete, zadevo je mogoče enostavno prilagajati vašim potrebam, za majhen denar pa je možno imeti zadevo tudi na lastni domeni veveve.mojaskupnost.com

Meetup dot com

Prirejate dogodke? Za organizatorje eventov zna biti ta servis nepogrešljiv. Omogoča združevanje ljudi okoli eventa, obveščanje na mail, sinhronizacijo z vašim koledarjem. Potrebujete morda kaj več? Na žalost pa servis ni brezplačen, vendar se vam gotovo splača odšteti nekaj dolarjev.

http://www.youtube.com/watch?v=iLb4E2cA_fM

Widgets for all

Widgets ne spada neposredno v sceno dva nula, so pa z razmahom ideologije dva nula gotovo pridobili na veljavi. Kaj so viđetsi? Majhni pripomoči za vaše namizje, spletno stran, blog, fejsbuk, majspace … Widget je lahko npr. okvirček na vašem blogu, kjer prikazujete vaš Del.ICIO.US feed, lahko je okvričkek na vašem namizju, v katerem se prikazuje trenutno vreme, predvajalnik glasbe na vašem fejsbooku, igrica, strip … ni da ni. Strani z zbirkami najdete v shrambah bookmarkov.